Τι είναι το cryptocurrency και πως να το αποφύγετε.

Το κρυπτονόμισμα (cryptocurrency) είναι ένα πολυσυζητημένο νόμισμα με πολλούς οπαδού και ορκισμένους εχθρούς. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 800 κρυπτονομίσματα, τα οποία είναι ελεύθερα για συναλλαγές στα digital exchanges.

Σαν όρος πρωτοεμφανίστηκε το 1998, όταν ο Wei Dai περιέγραψε μία μορφή ανώνυμου συστήματος μετρητών, το οποίο θα κατανέμεται ηλεκτρονικά, με την img_54ff9fa8516a5ονομασία «b-money». Λίγο αργότερα μέσα στο 1998, ο Nick Szabo δημιούργησε το «bit gold», το οποίο θεωρείται ο πατέρας των cryptocurrencies -όπως το bitcoin. Το bit gold ήταν ένα ηλεκτρονικό σύστημα συναλλάγματος το οποίο απαιτούσε από τους χρήστες να ολοκληρώσουν ένα ψηφιακό αποδεικτικό εργασίας, οι λύσεις των οποίων συνδεόντουσαν κρυπτογραφικά και δημοσιεύονταν.

Τα κρυπτονομίσματα έγιναν γνωστά το 2009, όταν ο προγραμματιστής με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto δημιούργησε το bitcoin.

Ένας τρόπος απόκτηση ψηφιακών νομισμάτων είναι η εξόρυξη, και, φυσικά, οι ψηφιακοί απατεώνες δεν άργησαν να βρουν τρόπο να βγάλουν κέρδος χωρίς εργασία από αυτό. Συγκεκριμένα, δημιούργησαν ένα λογισμικό εξόρυξης κρυπτονομισμάτων το οποίο εγχέουν σε ιστοσελίδες, οι οποίες ξεκινούν να παράγουν κρυπτονομίσματα χωρίς την έγκριση ούτε του χρήστη, αλλά ούτε και των διαχειριστών της σελίδας, μειώνοντας τις επιδόσεις του υπολογιστή σας, εν συνεχεία.

Ο ιστότοπος του piratebay ήταν ο πρώτος που ανακαλύφθηκε να εκτελεί τέτοιο λογισμικό. Η ανακάλυψη αυτή έφερε σάλο στους κύκλους των διαδικτυακών προγραμμάτων και εξέθεσε για άλλη μία φορά τα κενά ασφαλείας τόσο των ιστοσελίδων, όσο και των σύγχρονων browsers.

Ευτυχώς, υπάρχει λύση σε αυτού του είδους επίθεση.

Ο πιο απλός τρόπος είναι η εγκατάσταση μίας επέκτασης στον ίδιο τον browser η οποία ονομάζετε  NoCoin. Μπορείτε επίσης να εμποδίσετε το javascript από το να «ανοίγει» τέτοιες σελίδες, μέσω της εγκατάστασης μίας επέκτασης (όπως το adblock) που «μπλοκάρει» το διαφημιστικό pop-up υλικό στα προγράμματα περιήγησης.

unnamed