4 κόλπα που πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες των Windows 10 (μέρος Α’)

Τα windows 10 είναι εγκατεστημένα σε περισσότερες από 400 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, χάρη στην δωρεάν αναβάθμιση που έδωσε η Microsoft στους χρήστες των windows 7 και 8.1.

Δυστυχώς όμως, όπως και με κάθε νέο λειτουργικό σύστημα, χρειάζεται να μάθουμε κάποια κόλπα από την αρχή.

  1. Πλήρης έλεγχος του μενού Έναρξης.

Η έλλειψη του διάσημου μενού έναρξης από τα windows 8 ίσως ήταν το μεγαλύτερο λάθος της Microsoft μετά τα windows millennium. Αντί για το κλασσικό μενού πού έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές «κομπιουτεράκιδων», υπήρχε μία touch friendly οθόνη έναρξης, η οποία άφησε τους χρήστες desktop υπολογιστών και laptop με το ποντίκι στο χέρι.

Ευτυχώς, στην επόμενη έκδοση του διάσημου λογισμικού της Microsoft, το μενού έναρξης έκανε την μεγάλη και πολυαναμενόμενη επιστροφή του, με κάποιες αναβαθμίσεις.

Στην αριστερή πλευρά του μενού υπάρχει το «κλασσικό» μενού των προγραμμάτων, ενώ στην αριστερή υπάρχουν «live tiles» -όπως ονομάζονται- διαφόρων εγκατεστημένων εφαρμογών, τα οποία ανανεώνονται και ενημερώνουν τον χρήστη χωρίς αυτός να τα ανοίξει. Παράδειγμα αποτελούν το ημερολόγιο, ο καιρός και μερικά slides ειδήσεων, καθώς και η αλληλογραφία.

windows-10-anniversary-update-start-screen

Παρόλα αυτά μπορεί κάποιος χρήστης να μην θέλει αυτή την λειτουργία στο μενού, ή να προτιμάει κάποια άλλα προγράμματα της επιλογής του. Η Microsoft προέβλεψε αυτήν την πιθανότητα, και έκανε το μενού πολύ εύχρηστο για όλων των ηλικιών χρήστες.

Με ένα απλό δεξί «κλικ» στην εφαρμογή που θέλετε να επεξεργαστείτε, και έχετε την δυνατότητα να: ρυθμίσετε το μέγεθος, διαγράψετε ή ξεκαρφιτσώσετε από το μενού έναρξης. Επίσης με ένα απλό «κλικ» και «σύρσιμο» -ή με δεξί «κλικ» και την επιλογή «καρφίτσωμα στο μενού έναρξης»-, μπορείτε να τοποθετήσετε όποιο πρόγραμμα θέλετε από την λίστα των προγραμμάτων στην αριστερή πλευρά του μενού έναρξης, στη δεξιά πλευρά με τα «tiles». Αφού το μεταφέρετε, μπορείτε να το σύρετε σε όποια θέση σας βολεύει, ακόμη και να φτιάξετε ομάδες εφαρμογών, απλά σύροντας το ένα εικονίδιο κοντά σε ένα άλλο. Φυσικά, αυτές οι ομάδες είναι επίσης επεξεργάσιμες –μπορείτε να τις σύρετε όπου θέλετε και να τις μετονομάσετε.

Εννοείται πως μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος του μενού έναρξης, με ένα αριστερό «κλικ» και «σύρσιμο» από τις άκρες του μενού.

  1. Ο παλιός καλός πίνακας ελέγχου.

Παρόλο που τα windows 10 έχουν μία άκρως αεροδυναμική και εύχρηστη οθόνη ρυθμίσεων για όλες τις βασικές επιλογές και ανάγκες –στο «μονοπάτι» Έναρξη>Ρυθμίσεις-, κάποιος πιο έμπειρος χρήστης είναι πιθανό να επιθυμεί περισσότερες επιλογές.

1-1

 

Ευτυχώς, ο παλιός πίνακας ελέγχου βρίσκεται μέσα στις επιλογές που παρέχουν τα windows 10. Με μία απλή και γρήγορη αναζήτηση βρίσκεται δίπλα σας για να εξυπηρετήσει την κάθε σας ανάγκη. Φυσικά, μπορείτε να τον καρφιτσώσετε στο μενού έναρξης (δεξί «κλικ»>καρφίτσωμα στο μενού έναρξης, όπως είπαμε και πιο πάνω), για πιο άμεση πρόσβαση.