Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις ένα laptop.

Νέα σχολική χρονιά, επιστροφή στο γραφείο, απλή αναβάθμιση, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους θα μπούμε στην διαδικασία να αγοράσουμε ένα καινούργιο laptop. Και γιατί όχι; Εύκολη μετακίνηση, εύκολη συντήρηση, εύκολη χρήση, το laptop φαίνεται ως το ιδανικό εργαλείο αλλά και σύντροφος για μία γεμάτη καθημερινότητα.                                                          1

Τουλάχιστον μέχρι να πάμε στο μαγαζί. Εκεί θα έρθουμε ενόψει αμέτρητων laptop σε διάφορες τιμές, με πολλά, ακαταλαβίστικα, χαρακτηριστικά. Και τότε έρχεται η ερώτηση: ποιο να διαλέξω;

Προκειμένου να πάρουμε αυτήν την απόφαση, όμως, οφείλουμε να εξετάσουμε τις επιλογές μας, με βάση  τα παρακάτω.

  • Λειτουργία

Γιατί αγοράζουμε laptop; Είναι για επαγγελματική χρήση, ή προσωπική; Για προγράμματα γραφείο, ή για video gaming;

Ο λόγος για τον οποίο αγοράζουμε laptop, καθορίζει τί μοντέλο θα πάρουμε, με τι χαρακτηριστικά και σε τι budget θα κινηθούμε.

  • Μέγεθος

Αφού καθορίσουμε τον λόγο για τον οποίο θα αγοράσουμε το laptop, πρέπει να δούμε και ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος.

Η οθόνη ενός laptop κυμαίνεται από 10 εώς 19 ίντσες, και αντίστοιχα το βάρος από 1,5 εώς 3 κιλά –ανάλογα το μοντέλο μπορεί να είναι περισσότερο, ή λιγότερο.

5

«Εύκολη απόφαση» μπορεί να σκεφτείτε, «αυτό με την μεγαλύτερη οθόνη». Αυτό όμως δεν είναι πάντα σωστό. Αναλογιστείτε την χρήση που θα κάνετε με αυτό. Θα το μετακινείτε συχνά; Θα βλέπετε ταινίες; Θα μετακινείστε με τα δημόσια μέσα, ή με δικό σας αυτοκίνητο/μηχανάκι; Θα έχετε ανοιχτά πολλά προγράμματα ταυτόχρονα;

Σε περίπτωση που το laptop θα το μετακινείται τακτικά και με δημόσια μέσα, τότε καλό θα ήταν να θυσιάσετε μερικές ίντσες από την οθόνη, για να κερδίσετε ευκολία στην μετακίνηση. Εάν κάνετε multitasking, ή προβολή media, τότε θα πρέπει να βρείτε μέτρια προς μεγάλη οθόνη με υψηλή ανάλυση.

  • Μπαταρία

Όσο περίεργο και να φαίνεται, η μπαταρία είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι σε ένα laptop, για αυτό και πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή και σημασία κατά την αγορά. 2

Και πάλι, όμως, όλα εξαρτώνται από την χρήση που θα κάνετε με το laptop. Κάνετε συχνά ταξίδια, ή βρίσκεστε μακριά από πρίζα; Τότε χρειάζεστε μία μπαταρία 4-6 κελιών, η οποία κατά μέσο όρο, προσφέρει μέχρι 8 ωρών αυτονομία στο laptop.

Πρέπει, επίσης, να έχετε υπόψιν σας ότι η αντοχή της μπαταρίας μειώνεται με την χρήση του laptop. Παρόλο που υπάρχουν τρόποι συντήρησης της μπαταρίας, τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει, εν τέλει, η ποιότητα και το μοντέλο της μπαταρίας.

  • Επεξεργαστής, κάρτα γραφικών, RAM

Παρόλο που είναι τα πιο σημαντικά κομμάτια ενός υπολογιστή, δεν θα δυσκολευτείτε στην επιλογή τους, καθώς και πάλι η χρήση έρχεται να κρίνει την αγορά σας.

Η intel, για παράδειγμα, έχει τριών ειδών επεξεργαστές, i3, i5 και i7. Οι i3 είναι πιο προσιτοί στην τιμή και κατάλληλοι για μία απλή χρήση laptop, οι i5 είναι ιδανικοί για business και προγράμματα γραφείου και, τέλος, οι i7 είναι απαραίτητοι για την gaming πλευρά ενός laptop.

Όσων αφορά την RAM, 4gb φτάνουν για να καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες χρήσεις, παρόλο τα 8gb θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιδανικά. Το budget και χρήση, όμως, έχουν τον τελικό λόγο στην επιλογή της RAM.

Τα περισσότερα laptop έχουν onboard κάρτα γραφικών, που σημαίνει πως ειναι ενσωματωμένη στην πλακέτα της μητρικής, Αυτή καθορίζει τις επιδόσεις κυρίως των video games. Η απόφαση εδώ έχει να κάνει με το κατα ποσο ο φορητός σας υπολογιστής θα σας χρησιμεύσει σε video games. Αν όχι μην βασανιστείτε περεταίρω με την κάρτα γραφικών επιλέξτε αυτό που πληρεί τα υπόλοιπα κρητήρια σας. Αν πάλι η αποδοση του Laptop σας σε γραφικά είναι κρίσιμης σημασίας τότε προετοιμαστείτε για βαθιά βουτιά στην τσέπη σας και συμβουλευτείτε κάποιον έμπειρο μηχανικό να σας βοηθήσει στην επιλογή σας.

  • Σκληρός δίσκος

Χωρίς δεύτερη σκέψη, SSD.  Η φορητότητα είναι μεγαλύτερης σημασίας από το μέγεθος όταν επιλέγεται σκληρό δίσκο για Laptop. Οι SSD δίσκοι δεν έχουν μηχανικά μέρη οπότε και η μηχανική τους καταπόνηση στην μεταφορά είναι μηδαμινή. Εάν χρειάζεστε παραπάνω χώρο για τα αρχεία σας προτιμείστε ένα φορητό εξωτερικό δίσκο HDD  με μεγάλη χωρήτικότητα μικρό μέγεθος, με διασύνδεση USB και κυρίως χωρίς την ανάγκη για εξωτερική τροφοδοσία.

3