Τι είναι το USB και ποίες οι διαφορές ανάμεσα στους διάφορους τύπους USB ;

To USB  χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινότητα μας. Η παρακάτω ανάλυση θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερο το USB.

Τι είναι το USB;

Το USB (Universal Serial Bus) είναι ένα βιομηχανικό πρότυπο που αναπτύχθηκε αρχικά στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ορίζει τα καλώδια, τους συνδέσμους και τα πρωτόκολλα επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται σε ένα δίαυλο για σύνδεση, επικοινωνία και τροφοδοσία μεταξύ υπολογιστών και ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτήν τη στιγμή αναπτύσσεται από το φόρουμ υλοποίησης USB (USB-IF).

Το USB έχει σχεδιαστεί για να τυποποιεί τη σύνδεση των περιφερειακών υπολογιστών (συμπεριλαμβανομένων των πληκτρολογίων, των συσκευών κατάδειξης, των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, των εκτυπωτών, των φορητών συσκευών αναπαραγωγής πολυμέσων, των δίσκων και των προσαρμογέων δικτύου) σε προσωπικούς υπολογιστές, τόσο για επικοινωνία όσο και για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Έχει γίνει συνηθισμένο σε άλλες συσκευές, όπως smartphones, PDA και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Το USB έχει αντικαταστήσει αποτελεσματικά  τις παράλληλες θύρες, καθώς και ξεχωριστούς φορτιστές ισχύος για φορητές συσκευές.

USB 1.0

Το USB 1.0 κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1996, έχοντας καθορίσει ρυθμό δεδομένων 1.5Mbit / s (Low Bandwidth ή Low Speed). Δεν επιτρέπει καλώδια επέκτασης ή οθόνες παρακολούθησης λόγω χρονισμού και περιορισμών ισχύος.

USB 1.1

Το USB 1.1 κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1998, η παλαιότερη έκδοση που υιοθετήθηκε ευρέως. Έχει ταχύτητα 12 Mbit / s (γρήγορη ταχύτητα).

USB 2.0

Το USB 2.0 κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2000, Εκτός από τα 12Mbits / s – την ταχύτερη ταχύτητα του USB.1, αυξάνεται σε 480Mbit / s με υψηλή ταχύτητα ή υψηλό εύρος ζώνης.

USB 3.0

Το USB 3.0 κυκλοφόρησε στις 12 Νοεμβρίου 2008. Καθορίζει μια νέα λειτουργία μεταφοράς SuperSpeed, η οποία σχετίζεται με νέα συμβατά βύσματα, υποδοχές και καλώδια. Το USB 3.0 παρέχει ρυθμό σηματοδότησης δεδομένων 5.0Gbit / s.

USB 3.1

Στις 31 Ιουλίου 2013, το USB 3.1 κυκλοφόρησε από την ομάδα USB. Οι προδιαγραφές USB 3.1 αντικαθιστούν τη μεταφορά SuperSpeed του USB 3.0 με διπλό ρυθμό – 10Git / s και η ταχύτητα μεταφοράς φτάνει στα 7.2Git / s. Επίσης, το πρότυπο USB 3.1 είναι συμβατό με έκδοση USB 3.0 και έκδοση 2.0.

Mini USB

Το Mini USB είναι ένα άλλο πρότυπο USB, το οποίο είναι μικρότερο από το κανονικό USB, πιο συμβατό με τα μικρότερα ηλεκτρονικά όπως οι κινητές συσκευές κλπ. Είναι χωρισμένο σε τύπους A, B και AB. Ο τύπος Mini USB B είναι ο πιο συνηθισμένος. Είναι πολυ διαδεδομένος σε κάρτα SD, MP3, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και αφαιρούμενο σκληρό δίσκο.