Πώς να προστατεύσετε την ανωνυμία σας στο διαδίκτυο.

Είναι πλέον σίγουρο πως η ανωνυμία στο διαδίκτυο δεν είναι δεδομένη. Ακόμη και τα tools που σκοπός τους είναι να προστατεύσουν τα προσωπικά μας στοιχεία, συχνά αποκαλύπτεται ότι δεν ‘δουλεύουν’ όσο καλά όσο ισχυρίζονται. Τα προσωπικά σας στοιχεία διαβρώνονται λόγω του συνδυασμού των αγορών που βασίζονται στα δεδομένα των χρηστών, των αδύναμων μέτρων ασφαλείας των κυβερνήσεων, των χακαρισμένων αρχείων και γενικά της κοινωνίας που δε δίνει βαρύτητα στην προστασία της ανωνυμίας σας. Όλα αυτά οδηγούν στο να είναι πλέον πολύ εύκολο για κάποιον να πουλήσει ή να δει τα προσωπικά σας στοχεία. Δε χρειάζεται να είναι κυβερνητικός, αξιωματούχος με νόμιμο ένταλμα ώστε να μάθει τα πάντα για εσάς.

Το γεγονός, βέβαια, οτι η ανωνυμία σας δεν είναι δεδομένη στη σημερινή εποχή, δε σημαίνει πως δε μπορείτε να πάρετε απο μόνοι σας τα κατάλληλα μέτρα ώστε να το αλλάξετε αυτό.  Παρακάτω θα βρείτε πώς μπορείτε να προστατευτείτε και να παραμείνετε ανώνυμοι στον ιντερνετικό κόσμο.


1. Χρησιμοποιήστε ένα λειτουργικό σύστημα που σας καθιστά ανώνυμους

Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα λειτουργικό σύστημα που να τρέχει σε ένα επαναρυθμιζόμενο VM (virtual machine) και να εκτελείται σε ασφαλή φορητά μέσα. Τα φορητά μέσα πρέπει να χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση σε μορφή υλικού ή σε μορφή ασφαλούς λογισμικού. Πολλοί ειδικοί ασφαλείας προτείνουν την χρήση των Linux Live distros, όπως το Tails και το ZeusGuard. Τα λογισμικά λειτουργίας αυτά είναι σχεδιασμένα να τρέχουν από ένα φορητό μέσο όπως ένα USB και να δίνουν έμφαση στην ασφάλεια των προσωπικών σας δεδομένων.

Υπάρχει, επίσης, και το Qubes OS, το οποίο είναι δωρεάν λειτουργικό σύστημα και έχει δημιουργηθεί με προτεραιότητα την ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων και την ανωνυμία σας στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιείται και προωθείται απο τους κορυφαίους ειδικούς ασφαλείας στον κόσμο. Η καινοτομία του βασίζεται στο γεγονός οτι προσφέρει συνολική προστασία του συστήματός σας και έτσι καθιστά πολυ δύσκολο για ένα πρόγραμμα με αδύναμη ασφάλεια να θέσει σε κίνδυνο το υπόλοιπο σύστημα. Αναμένεται και άλλα λειτουργικά συστήματα θα ενσωματώσουν αυτή την καινοτομία στο μέλλον – εσείς όμως μπορείτε να την απολάσευτε απο τώρα!

security9


2. Χρησιμοποιήστε ένα ανώνυμο VPN

Μία καλή μέθοδος για να συνδεθείτε ανώνυμα στο διαδίκτυο, θα ήταν να αλλάζετε ασύρματα δίκτυα συνεχώς και να μην επαναλαμβάνατε τη σύνδεση σε δίκτυα που έχετε συνδεθεί στο παρελθόν. Αυτό ακριβώς κάνει και το VPN. Υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες VPN, τα οποία είναι φτιαγμένα με σκοπό να προστατεύσουν τα προσωπικά σας στοιχεία όταν συνδέεστε στο διαδίκτυο.

Αυτό το καταφέρνουν με το να αντικαθιστούν την προσωπική σας IP, με μία απο τις δικές τους IP και μπλοκάροντας τις πληροφορίες metadata σας ώστε να μην φτάσουν στον τελικό προορισμό τους κάτι το οποίο θα σας καθιστούσε εύκολους στόχους υποκλοπής δεδομένων.

security3


3. Χρησιμοποιήστε το Tor

Οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα ή σύνδεση στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιείτε, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε και έναν ανώνιμο περιηγητή ιστού, όπως το Tor. Το Tor είναι ένα ολόκληρο σύστημα με εργαλεία, περιηγητές, APIs και δίκτυα, “αφοσιωμένα” να βοηθήσουν εσάς και την σύνδεσή σας να παραμείνετε ανώνυμοι.

Με το που συνδεθείτε στο δίκτυο του Tor, τα δεδομένα από και προς εσάς περνάνε απο μια τυχαία σειρά κόμβων Tor πριν φτάσουν στον τελικό τους προορισμό. Την τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Tor, την έχει πατεντάρει το Αμερικανικό Ναυτικό οπότε χρησιμοποιεί προχωρημένες μεθόδους κρυπτογράφησης δεδομένων και πολύ υψηλή ασφάλεια εφόσον ακολουθήσετε τα απαραίτητα βήματα για την χρήση και την ρύθμισή του.

security4

4. Μην χρησιμοποιείτε plugins

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως πολλά απο τα σύγχρονα plugins, ειδικά τα πιο διάσημα, αφήνουν στοιχεία τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό της ταυτότητάς σας και της τοποθεσίας σας (όπως τα metadata, cookies, κτλ). Μην τα χρησιμοποιείτε καθόλου αν θέλετε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας όσο χρήσιμα κι αν είναι.

Η εξαίρεση στον κανόνα είναι τα plugins τα οποία είναι σχδιασμένα με σκοπό την διατήρηση και προστασία της ανωνυμίας σας, όπως το Privacy Badger. Διαθέσιμο για Chrome και Firefox, σταματάει τις διαφημίσεις και τους ιχνηλάτες διαστημιστικών εταιριών (third-party trackers) από το να καταγράφουν την πλοήγησή σας στον ιστό.

security5


5. Προτιμήστε το HTTPS

Όταν συνδέεστε κάπου στο διαδίκτυο, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε HTTPS στις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε.
Παλαιότερα, ήταν πιο δύσκολο, τώρα όμως και οι πιο διάσημες ιστοσελίδες το χρησιμοποιούν. Το HTTPS είναι το ίδιο στην ουσία με το HTTP – όπως φαίνεται κι από το όνομά του. Με την προσθήκη του Secure (ασφαλές), σημαίνει ότι έχει επιπλέον μια βαθμίδα ασφαλείας SSL (Secure Sockets Layer – διαστρωμάτωση ασφάλειας). Το πρωτόκολλο αυτό προέκυψε από την ανάγκη συναλλαγών μέσω του Web με ασφάλεια. Το SSL, λοιπόν, είναι ένα ισχυρό σύστημα ασφαλούς και αδιαπέραστης κρυπτογράφησης που κάνει τα δεδομένα σας μη προσβάσιμα σε άγνωστους, κατά τη μεταφορά τους μέσω του Internet.

security6


6. Μετρήστε την δική σας ασφάλεια

  • Πόσο καλά λειτουργούν τα μέτρα ασφάλειας που έχετε ήδη πάρει;

Υπάρχει τρόπος να μάθετε, με το να μετρήσετε πόσο προστατευμένοι είσαστε ενάντια στην καταγραφή της πλοήγησής σας στον ιστό. Για να το κάνετε αυτό απλά επισκεφτείτε τη σελίδα του Panopticlick και πατήστε το μεγάλο κουμπί που λέει “Test me“. Αυτό ελέγχει εάν ο περιηγητής σας (browser) μπλοκάρει τις κακόβουλες διαφημίσεις και τους αόρατους ιχνηλάτες (trackers), και αν το πρόγραμμα περιήγησής σας έχει μοναδικό εικονικό αποτύπωμα (digital fingerprint).
Με βάση τα αποτελέσματά σας μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που προστατεύετε την ανωνυμία σας αντικαθιστώντας τον με καλύτερες μεθόδους.

security7

Αν λατρεύετε να απολαμβάνετε την τεχνολογία και τα οφέλη που παρέχει χωρίς φόβο και ανασφάλεια, ελάτε σε ένα κατάστημα Clickservice, μιλήστε με τους καταρτισμένους τεχνικούς μας και επιλέξτε μαζί τα προγράμματα ασφάλειας που θέλετε να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή ή το Laptop σας.