Οι καλύτεροι browsers για το 2018.

Το web browser (περιγητής ιστού) είναι μακράν το πιο σημαντικό λογισμικό στον υπολογιστή μας – τουλάχιστον για τους περισσότερους απο εμάς. Αναμφισβήτητα, όταν χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας, περνάμε την περισσότερη ώρα κοιτάζοντας ένα web app ή μία ιστοσελίδα. Λόγω της χρηστικότητάς του είναι σημαντικό να σιγουρευόμαστε πως χρησιμοποιούμε το καλύτερο “εργαλείο” για την δουλειά και τη διασκέδησή μας – και σίγουρα ο Internet Explorer δεν είναι καλή επιλογή.

Ένας περιηγητής που λειτουργεί αρμονικά με τα Windows, είναι ο Edge, ο οποίος είναι μεν μια καλή επιλογή, αλλα είναι δύσκολο να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά τον Edge όταν έχουμε και άλλες επιλογές όπως ο Google Chrome, Mozilla Firefoxκαι Opera.

Αρκετά έχουν αλλάξει απο προηγούμενες χρονιές και οφείλουμε να μένουμε ενημερωμένοι ώστε να κάνουμε τη δουλειά μας γρηγορότερα και πιο εύκολα. Παρακάτω ακολουθούν οι καλύτεροι browsers για το 2018.


1. Mozilla Firefox

Το Firefox επιστρέφει πιό δυνατό απο ποτέ και παίρνει πίσω τον θρόνο του!

+ Πολύ γρήγορο

+ “Ελαφρύ” λογισμικό

+ Αποτελεσματικά εργαλεία προστασίας προσωπικών δεδομένων

Το Firefox έλαβε πρόσφατα το μεγαλύτερο update εδώ και 13 χρόνια και έγινε τόσο εντυπωσιακό που άξια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μας.

Το Firefox ήταν πάντοτε γνωστό για την ευκολία χρήσης του και την υποστήριξη που παρέχει για τα extensions του. Τα τελευταία χρόνια, όμως, είχε αρχίσει να μένει πίσω απο θέμα ταχύτητας και οι ανταγωνιστές του το είχαν επισκιάσει. Το Firefox Quantumτο οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του 2017, έφερε επανάσταση στον κώδικα πίσω απο το Firefox, καθιστώντας τις ταχύτητες πλοήγησης ανταγωνιστικές και παρόμοιες με αυτές του Google Chrome. 

Το Firefox, παίρνει τα εύσημα όσον αφορά την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Η Mozilla είναι μη-κερδοσκοπική εταιρεία, που σημαίνει πως δεν έχει την ίδια τάση (σε σχέση με άλλους πλοηγητές) να πουλήσουν τα δεδομένα μας σε διαφημιστικές (και μη) εταιρείες. Ο οργανισμός κάνει συχνά updates ώστε να μας προστατεύει από όλες τις καινούριες απειλές που βγαίνουν καθημερινώς.

Δεν είναι πάντοτε ο πιο γρήγορος πλοηγός – για ορισμένες σελίδες το Google Chrome έχει τα ηνία – αλλα η καινούρια έκδοση του Firefox έχει έρθει πιο δυναμική απο ποτέ και παίρνει τη θέση του καλύτερου browser στη λίστα μας.

browsers3


2. Google Chrome

Αν το σύστημα σας διαθέτει τους πόρους, το Chrome είναι το καλύτερο πρόγραμμα περιήγησης του 2018.

+ Γρήγορες επιδόσεις

+ Απεριόριστη επεκτασιμότητα

– Βαρύ λογισμικό

Με το Chrome, η Google έχει χτίσει ένα επεκτάσιμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα περιήγησης που αξίζει την θέση του στην κορυφή της λίστας μας – είναι εύχρηστο σε υπολογιστή, κινητά, καθώς και σε tablet , πολύ σταθερό, έχει όμορφο παρουσιαστικό και μινιμαλιστική σχεδίαση.

Διαθέτει μια μεγάλη γκάμα απο extensions και υποστηρίζει τη λειτουργία για παιδιά (parental control), καθώς και πληθώρα ρυθμίσεων που ενισχύουν την λειτουργικότητα του.

Παρ’ όλα αυτά, ο Chrome έχει και τα αρνητικά του. Είναι απο τους πιο βαρείς browsers απο θέμα λογισμικού, οπότε δεν έχει τις καλύτερες επιδόσεις σε υπολογιστές με περιορισμέμη RAM.

browsers4


3. Opera

Ένα υποτιμημένο πρόγραμμα περιήγησης το ποίο είναι μια καλή λύση για όσους έχουν  αργη σύνδεση στο διαδίκτυο

+ Τέλειο Turbo mode

+ Ενσωματωμένο ad-blocker

– Λίγη ποικιλία plugins

Είναι κρίμα το γεγονός οτι το Opera αποτελεί μόλις το 1% της αγοράς των browser, διότι η ποιότητά του είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου. Ξεκινάει γρήγορα, το UI του είναι οργανωμένο και μινιμαλιστικό και κάνει ακριβώς όσα κάνουν και οι ανταγωνιστές του με μερικά extra features.

Ο κυριότερος λόγος που σας προτείνουμε το Opera είναι επειδή διαθέτει εγκατεστημένο (μαζί του) και το Opera Turbo feature. Αυτό συμπιέζει τις ενέργειές σας στο διαδίκτυο και τις μεταφέρει μέσω τον διακομιστών του Opera, γεγονός που κάνει μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα πλοήγησής σας στο ίντερνετ. Εάν ζείτε σε απομονωμένες περιοχές ή αν έχετε γενικά αργή σύνδεση θα διακρίνετε εντυπωσιακές διαφορές.

Έχει, επίσης, ενσωματωμένο ad-blocker – που μπορεί να απενεργοποιηθεί αν το επιθυμείτε – και ένα battery saving mode το οποίο υπόσχεται να κάνει τη μπαταρία του Laptop σας να αντέξει περισσότερο.

browsers5


4. Microsoft Edge

Το νέο πρόγραμμα πλήγησης της Microsoft προσφέρει άριστη συνεργασία με τα Windows 10.

+ Πολυ γρήγορο

+ Ενσωματωμένο reading mode

– Δεν είναι συμβατό για παλαιότερες versions των Windows

Το χαρακτηριστικό πλέον πρόγραμμα πλοήγησης στα Windows 10, δεν είναι διαθέσιμο σε παλιότερες εκδόσεις των Windows, κάτι που παραμένει τουλάχιστον περίεργο. Ο λόγος που αυτό συμβαίνει δεν είναι εξακριβωμένος αλλά φανταζόμαστε πως η Microsoft θέλει να το λανσάρει ως καινοτομία της εταιρίας και έτσι αποφάσισε να το αποκόψει από παλαιότερες εκδόσεις, ώστε να μη χάσει την αίσθηση του “καινούριου”.

Αν εξαιρέσουμε αυτό το περίεργο γεγονός, το Edge προσφέρει μία πολύ θετική εμπειρία πλοήγησης στο διαδίκτυο. Είναι γρήγορο, έχει ενσωματομένο reading mode και έχει εξασφαλίσει πως δε θα έχει τα ίδια προβλήματα ασφάλειας με το παλιότερο “αδερφάκι” του (Internet Explorer).

Εν κατακλείδι, είναι κρίμα που η Microsoft επιμένει τόσο να παρέχει αυτόν τον browser μόνο για τα Windows 10.

browsers6